₪₪₪₪ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Τ.Ο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ₪₪₪₪

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Σαν σήμερα 9 Αυγούστου





480 π.Χ.Πραγματοποιήθηκε η μάχη των Θερμοπυλών μεταξύ των Ελλήνων, πιο συγκεκριμένα των Σπαρτιατών και των Περσών. Στην μάχη αυτή έλαβαν μέρος ο βασιλιάς της Σπάρτης, Λεωνίδας, μαζί με 300 ακόμη Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς, ενώ ο βασιλιάς των Περσών, Ξέρξης, μαζί με τον πολυάριθμο στρατό του υπολογίζεται ότι ήταν 100.000 με 300.000 στρατιωτών.


Λόγω της αριθμητικής υπεροχής των Περσών, οι Έλληνες κατάφεραν να αντισταθούν συνολικά 7 ημέρες. Κατά την διάρκεια 2 ημερών οι Έλληνες έκλεισαν τον μόνο δρόμο από όπου ο Περσικός στρατός μπορούσε να περάσει. Όμως ένας ντόπιος κάτοικος, ο Εφιάλτης, πρόδωσε τους Έλληνες οδηγώντας τους Πέρσες σε ένα μονοπάτι πίσω από το βουνό, με αποτέλεσμα οι Πέρσες να τους περικυκλώσουν και έτσι να χάσουν οι Έλληνες την μάχη.

Λίγες μέρες πριν την ηρωική μάχη των Σπαρτιατών, στις 5 Αυγούστου του 480π.Χ., ο Λεωνίδας είχε βροντοφωνάξει την παροιμιώδη φράση <<Μολών Λαβέ>> προς τον Ξέρξη βασιλιά των Περσών, όταν ο τελευταίος ζήτησε την παράδοση των όπλων από τους αμυνόμενους Έλληνες. Με την φράση αυτή, που στα νέα ελληνικά σημαίνει << έλα να τα πάρεις>>, ο Πέρσης ηγεμόνας εξοργίστηκε και διέταξε αμέσως να ξεκινήσει η ιστορική μάχη των Θερμοπυλών.