₪₪₪₪ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Τ.Ο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ₪₪₪₪

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Καταλήψεις Των Δημοσίων Κτηρίων Ειναι Άλλη μια Παγκόσμια Πρωτοτυπία Της ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ



Τα τελευταία χρόνια σε πολλές Ελληνικές πόλεις, παρουσιάζεται το φαινόμενο της κατάληψης διαφόρων δημόσιων κτιρίων, κυρίως από άεργους αναρχικούς και λαθρομετανάστες.
Στις 12/4/2012 αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε στους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν
άμεσα στις περιπτώσεις καταλήψεων δημοσίων κτιρίων. Συγκεκριμένα σε περιπτώσεις όπου οι καταληψίες αρνούνται να εγκαταλείψουν τον χώρο ή παραμένουν σε αυτόν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή έχουν προηγηθεί φθορές, πρέπει να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία,
Οι κατά τόπους εισαγγελείς πρέπει να αξιολογούν εάν οι υπεύθυνοι των δημοσίων κτιρίων δείχνουν ανοχή σε παρόμοιες καταστάσεις και εάν διαπράττουν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Η άσκηση ποινικής δίωξης για το επίμαχο αδίκημα δεν προϋποθέτει την προηγούμενη κατάθεση μήνυσης, αλλά οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να παρέμβουν από μόνες τους και να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, ιδίως όταν οι δράστες αρνούνται επιμόνως να απομακρυνθούν ή οι καταλήψεις έχουν μεγάλη διάρκεια ή συνοδεύονται και από άλλες παράνομες πράξεις, επιβάλλεται να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, υπογραμμίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Η μεγάλης διάρκειας ανοχή των καταλήψεων από τους εκπροσώπους των υπηρεσιών ή τους αρμοδίους υπαλλήλους ή μη συνεργασία τους για τη διακοπή των καταλήψεων πρέπει να αξιολογείται, προκειμένου να κρίνεται κάθε φορά αν συντρέχει περίπτωση παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα), αφού αυτοί έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν την ακώλυτη λειτουργία των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και το δημόσιο συμφέρον.