₪₪₪₪ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Τ.Ο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ₪₪₪₪

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 2013



Ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα, αυτό το σημαντικό κοινωνικό αγαθό, βάλθηκαν να το μετατρέψουν σε πεδίο κερδοσκοπίας για τους «ιδιώτες», εις βάρος των καταναλωτών.
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος πρόκειται να μας φέρει ο καινούριος χρόνος, με βάση τις εξαγγελίες του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου.
Προκειμένου να δικαιολογήσει τις αυξήσεις, ο υφυπουργός, μίλησε για «μνημονιακή υποχρέωση» και «κοινοτική οδηγία». Ανέφερε επίσης ότι «στις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει να έχουν συνάφεια οι τιμές με το κόστος παραγωγής».
Με αυτό, κατά την προσωπική μου άποψη, δείχνει τις εταιρείες παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το ρεύμα των ΑΠΕ είναι ακριβότερο απ' αυτό του λιγνίτη. Ας μην ξεχνάμε, ότι η ΔΕΗ μέχρι πρόσφατα αγόραζε το ρεύμα των ΑΠΕ με 0,55 ευρώ την Kw/h και την ίδια στιγμή πωλούσε περίπου 0,08 – 0,12 € την KW/h. Δηλαδή, προκειμένου να επιβιώσουν οι ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ρεύματος μέσω ΑΠΕ, ζημιωνόταν η ΔΕΗ. Στην προσπάθειά τους οι κυβερνώντες να μειώσουν την χασούρα που προέκυπτε από τις ΑΠΕ, μείωσαν την τιμή αγοράς από 0,55 σε 0,25 ευρώ την KW/h (με αντιδράσεις κυρίως από τους μικροεπενδυτές) και τώρα αυξάνουν τα τιμολόγια. Αυτό σημαίνει ότι τα τιμολόγια χαμηλής τάσης, δηλαδή οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις, θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος, γεγονός που θα επιφέρει σίγουρα και νέες αυξήσεις στο μέλλον.
Τα περισσότερα ΜΜΕ κάνουν λόγο για αύξηση της τάξεως του 20%, που όμως δεν αντανακλά σε καμμία περίπτωση το πραγματικό κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ. Αυτή η αύξηση αποτελεί απλώς την αρχή μιας σειράς συνεχών αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δ. Μ.