₪₪₪₪ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Τ.Ο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ₪₪₪₪

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων της μάχης των Πεστών


Κλιμάκιο του πυρήνα Ιωαννίνων της Χρυσής Αυγής παρευρέθηκε στις 30/11/2012 στην εκδήλωση του δήμου Αγίου Δημητρίου προς τιμήν των πεσόντων της μάχης των Πεστών, κατά την διάρκεια των βαλκανικών πόλεμων (1912 – 1913).

Η μάχη των Πεστών ήταν μια από τις πιο σημαντικές μάχες στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, των τοπικών αρχών του δήμου Αγίου Δημητρίου και πλήθος κόσμου. Πρέπει να τονιστεί ότι η Χρυσή Αυγή ήταν το μοναδικό κόμμα της ελληνικής βουλής που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Τους Χρυσαυγίτες υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό οι κάτοικοι της περιοχής.
Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής κατέθεσε στεφάνι ο συναγωνιστής Λουκάς Καλογερόπουλος. Η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό μας ύμνο.

Το ιστορικό της μάχης

  Στις 29-11-1912 στη μάχη των Πεστών ο Λόχος των Κρητών εθελοντών φοιτητών θα λάβει το βάπτισμα  του πυρός και  θα είναι αυτός  που θα εισέρθει πρώτος υπό το γενναίο Λοχαγό Σταύρο Ρήγα στα Πεστά. Στη μάχη των Πεστών ο φοιτητής  Απόστολος Χαζιράκη διακρίνεται  για την ανδρεία του, καθώς «ευρεθείς αντιμέτωπος με  Τούρκον αξιωματικόν και σχεδόν μονομαχήσας εφόνευσεν αυτόν δια τη λόγχης του, παραλαβών το ξίφος του και το πιστόλι…» (εφημ.  Ανεξάρτητος, 20/1/1913). Στη μάχη, όμως,  των Πεστών ο  «Ιερός  Λόχος» των  Κρητών Φοιτητών θα  έχει και  τον πρώτο του νεκρό,  το  φοιτητή της  Νομικής  Νικόλαο  Σαμαριτάκη, ενώ τραυματίστηκε «και ο Ταγματάρχης του φοιτητικού λόχου Σταύρος Ρήγας με διαμπερές τραύμα επί της μιας παρειάς εξελθόν από το κάτω μέρος του ωτός» (Αρχολέων, 1971).