₪₪₪₪ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Τ.Ο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ₪₪₪₪

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ;

Έντονο διάβημα των Τιράνων προς την Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα βάζει ανοιχτά θέμα συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η πρωτοφανής πρόκληση από τη γείτονα, της οποίας η κυβέρνηση βρίσκεται εν μέσω παραληρήματος εδώ και καιρό για την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», ήρθε με το διάβημα με το οποίο ζητούσαν τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα, ενώ ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο. Η Καθημερινή που σε σχετικό δημοσίευμα μεταφέρει πληροφορίες από διπλωματικές και έγκριτες νομικές πηγές, μιλά για προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων, ενώ από πολιτική άποψη, σημειώνει ότι είναι πράξη υψηλού ρίσκου κίνηση για την Αλβανία και τις διμερείς σχέσεις. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι η υποψία ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων βρίσκεται η Τουρκία κυριαρχεί.

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιδίων πηγών, όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο κινείται το αλβανικό πολιτικό σύστημα, για να προβληθεί το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας». Σύμφωνα με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το 2011 ο τότε υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, οι έρευνες θα γίνουν σε μεγάλη έκταση πάνω από τα Γιάννενα, ενώ τότε δεν ετέθη κανένα θέμα. Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο στοιχείο που δημιουργεί υποψίες ότι η Αγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας είναι η συνάντηση του Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Η συνάντηση με το PDIU καμία άλλη ερμηνεία δεν έχει παρά την υποδαύλιση του «ζητήματος» των Τσάμηδων. Παράλληλα με τα παραπάνω πιθανολογούνται δύο συναντήσεις στο προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβεί στα Τίρανα στις 26/5 για τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς προβληματίζεται αν θα παραστεί στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διοργανώνεται στα Τίρανα στις 22/5.

Την ίδια ώρα οι βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Γ. Κουμουτσάκο ζητούν τη σύγκληση της Επιτροπής Εθν. Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Βαρεμένο. Ο Ν. Κοτζιάς είναι ένας άνθρωπος που ξέρει τι θα πει υπομονή και πάντα περιμένει να κάνει τις κινήσεις του στο σωστό χρόνο. Ίσως όμως αυτή τη φορά να έχει καθυστερήσει δραματικά η Ελλάδα να απαντήσει στο γελοίο διάβημα. Παρακολουθούμε με προσοχή το σχέδιο που μπορεί να έχει το υπουργείο εξωτερικών για να αντιδράσει.

ΠΗΓΗ: www.defencenews.gr