₪₪₪₪ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Τ.Ο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ₪₪₪₪

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ερώτηση Χρήστου Παππά Για αποψίλωση δάσους στο Γράμμο από αλβανούς λαθροϋλοτόμους


Σε πολλά χωριά του Γράμμου, όπως ο Τρίλοφος, το Γιαννοχώρι, το Μονόπυλο κ.α, που βρίσκονται πλησίον της συνοριογραμμής με την Αλβανία καθημερινά αποψιλώνονται ολόκληρες βουνοπλαγιές από Αλβανούς λαθροϋλοτόμους.
Υπάλληλοι του δασαρχείου της περιοχής αναφέρουν ότι κόβονται δέντρα 30-35 ετών, δρύες, πεύκα, ρόμπολα, οξιές, ακόμη και πουρνάρια. Μαρτυρίες των λιγοστών κατοίκων στα Γραμμοχώρια περιγράφουν ότι ακούν από τα ξημερώματα τον ήχο από τα αλυσοπρίονα και βλέπουν τους λαθροϋλοτόμους να κουβαλούν τα ξύλα με τα μουλάρια. Μάλιστα, πρόσφατα το θράσος τους έφτασε σε σημείο να ανοίξουν δρόμο βαθιά μέσα στο ελληνικό έδαφος και να μπαίνουν με φορτηγά. Κλιμάκιο του Ελληνικού Στρατού έστησε αναχώματα στα περάσματα αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό να σταματήσει τη λεηλασία. Την ίδια στιγμή στο αλβανικό έδαφος, κοντά στο χωριό Βιντόβα, έχουν τοποθετηθεί πριονοκορδέλες και από εκεί μέρος της ξυλείας θα πουληθεί για καυσόξυλα στην ελληνική αγορά! Ο δήμαρχος Νεστορίου Καστοριάς, κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος, υποστηρίζει ότι η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν δεν είχαν ερημώσει από το 2007 τα έξι φυλάκια του Στρατού στην οριογραμμή που επανδρώνονταν από τη 15η Ταξιαρχία. Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι ανεξέλεγκτες, σε βαθμό που μιλάμε πλέον για «μαφία του ξύλου», η οποία έχει χωρίσει το βουνό σε ζώνες. Οι συνέπειες δε για το περιβάλλον και τον εθνικό μας πλούτο είναι ανυπολόγιστες, καθώς η έκταση των 3.000 και πλέον στρεμμάτων που έχουν αποψιλωθεί αντιστοιχούν σε 35.000 κυβικά λαθραίας ξυλείας.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1) Τι μέτρα θα λάβουν για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου, προκειμένου να προληφθεί περαιτέρω περιβαλλοντική καταστροφή;

2) Θα μεριμνήσουν για την εκ νέου επάνδρωση των φυλακίων του Στρατού στην περιοχή;

Αθήνα, 23/01/2013
Ο Ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ