₪₪₪₪ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Τ.Ο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ₪₪₪₪

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

«ΒΡΩΜΑΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ Σ.ΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ


Περιπλέκεται επικίνδυνα η κατάσταση σε μια μεγάλη γεωγραφική έκταση που καλύπτει ολόκληρη την Μέση Ανατολή και της Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για αλληλοσυγκρουόμενα οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα που θα καθορίσουν το μέλλον της περιοχής.

Σαουδάραβες εκπρόσωποι του Αραβικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας οι οποίοι μάχονται στην Υεμένη, ανακοίνωσαν την σύλληψη αλιευτικού σκάφους ιρανικών συμφερόντων , σύμφωνα με ρωσικό αμυντικό portal.

Στο σκάφος ευρίσκονταν 14 Ιρανοί ναύτες οι οποίοι συνόδευαν φορτίο των όπλων που προορίζονταν για τους αντάρτες Huthis. Σύμφωνα με τις αραβικές δυνάμεις, το ιρανικό σκάφος συνελήφθη 150 μίλια ανατολικά του οικισμού του Σαλαλάχ, στην θάλασσα του Ομάν.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι συνελήφθη ένα αλιευτικό σκάφος, το οποίο είχε ιρανική άδεια αλιείας, αλλά παρ “όλα αυτά κατά την διάρκεια της επιθεώρησης κατασχέθηκαν 18 αντιαρματικοί πύραυλοι «KONKURS», 54 αντιαρματικοί πύραυλοι KORNET, 15 σετ μπαταριών, 4 συστήματα επικοινωνιών, 5 μπαταρίες για αποστασιόμετρα και 3 εκτοξευτές και μπαταρίες γι αυτά.Επίσης πριν από κάποιο διάστημα το Ιράν άνοιξε την «θύρα» μιας άλλης μεγάλης κρίσης με την Σ.Αραβία και το Κουβέιτ, αναγγέλλοντας την έναρξη των δύο προγραμμάτων για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων κατά μήκος του πεδίου Dorra (γειτνιάζει με Σ.Αραβία και Κουβέιτ), αγνοώντας τους «πάντες» και χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Το Κουβέιτ κάλεσε αμέσως τον Ιρανό επιτετραμμένο στην χώρα Xasan Zrincar, στον οποίο επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας.

Διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι η Τεχεράνη ξεκίνησε διαγωνισμούς για την εξερεύνηση πετρελαίου, μετά την άρση του διεθνούς εμπάργκο της δύσης σε διάφορα πεδία , συμπεριλαμβανομένου και του « αμφισβητούμενου» κοιτάσματος Dorra , το οποίο εξακολουθεί να είναι το «σημείο» διαφωνιών και διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ.



Η Τεχεράνη θα πραγματοποιήσει έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο κοίτασμα Dorra, σε επικαλυπτόμενες θαλάσσιες περιοχές που δεν έχουν οριοθετηθεί μεταξύ του Κουβέιτ και του Ιράν. Αυτό στην διπλωματική «γλώσσα» μπορεί να σημαίνει και «πόλεμο» .

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, ο κίνδυνος να «αναφλεγεί» και ο Περσικός Κόλπος μετά την Συρία είναι μεγάλος. Τα αντικρουόμενα συμφέροντα του Ιράν και της Σ. Αραβίας σε Υεμένη και στο κοίτασμα Dorra προϊδεάζουν για μια κρίση που βρίσκεται στο ξεκίνημα της, με άγνωστες συνέπειες λόγω και της μεγάλης θρησκευτικής αντίθεσης των δύο χωρών( Σουνίτες -Σιίτες).